Pasen in onze Werelddorpen
Pasen is een van de hoogtepunten van het jaar voor onze kinderen.
Op paaszondag staan de kinderen bij zonsopgang op en komen ze bijeen in de grote gymzaal. In de duisternis blijft het stil tot de eerste kaars brandt. Beetje bij beetje steekt ieder kind een kaars aan om de opstanding van Christus te vieren. De dag bestaat uit voorstellingen die de kinderen speciaal hebben voorbereid.
In elk land vieren de kinderen Pasen volgens de plaatselijke tradities.
In Latijns-Amerika bijvoorbeeld, is het een traditie om tapijten van gekleurd zaagsel en bloemen te maken. Die traditie werd van de Maya’s overgeërfd en wordt nu geassocieerd met de processies van de Goede Week.
Daarna komen de kinderen samen om een lekkere maaltijd te delen die speciaal voor de gelegenheid is klaargemaakt. Elk kind krijgt ook een klein paasmandje met daarin iets nuttigs zoals potloden, een notitieboekje, wat fruit, een stuk chocolade en paaseieren die door de Zusters mooi zijn versierd.
Onze leerlingen nemen al op jonge leeftijd de verantwoordelijkheden van een volwassene op zich.
Ze moeten er bijvoorbeeld dikwijls voor zorgen dat er genoeg geld in het laatje zit om eten te kopen voor het gezin. Ze worden daarbij beroofd van hun kindertijd en onschuld die essentieel zijn voor hun ontwikkeling.
Pasen is een van de mooiste momenten van het jaar voor onze kinderen. Het is een speciale gelegenheid om tegen elk kind te zeggen: «Je bent de speciale inspanning die we in je steken, meer dan waard; je verdient wat je krijgt; je mag dromen van een nieuw leven».
Elk kind moet worden aangemoedigd en voelen dat men in hem of haar gelooft.
Het Paasfeest is een mooie gelegenheid om deze kinderen een feestdag te bieden met een speciale maaltijd en om elk kind een persoonlijk Paasmandje te geven dat aan ieders specifieke behoeften voldoet.
Al deze eenvoudige maar fundamentele attenties zijn nodig om de emotionele wonden die zijn ontstaan door het opgroeien in extreme armoede, te genezen.
Bij hun aankomst in onze Werelddorpen, voelen onze kinderen zich enorm minderwaardig. Armoede heeft namelijk een grote invloed op hun eigenwaarde. Het is van essentieel belang dit gevoel van minderwaardigheid te helen, zodat zij op lange termijn uit de armoede kunnen raken. Dat doen we onder andere via het paasfeest.
De meeste van onze leerlingen hebben nog nooit een cadeautje gekregen of de zoete smaak van chocolade geproefd.
Deze eenvoudige maar belangrijke dingen zijn in onze methode van essentieel belang om onze leerlingen te helpen hun gevoel van eigenwaarde weer op te bouwen. Zo kunnen ze de armoede voorgoed de rug toekeren.