Onze projecten in Guatemala

De projecten in Guatemala begonnen in 1997 met de opening van een medische en tandheelkundige kliniek in Zona 13 in Guatemala Stad om de armste gezinnen te behandelen. Consultatie, laboratoriumtests en medicijnen worden gratis aangeboden. Dagelijks worden gemiddeld 60 poliklinische patiënten verzorgd in de kliniek.

Op dezelfde locatie werd in 1998 de eerste groep leerlingen in ons Meisjesdorp opgevangen. Twee jaar later, in het jaar 2000, kwamen de jongens aan in het nieuwe Jongensdorp in zona 6.

In elk van de landen waar wij actief zijn, worden onze projecten aangepast aan de behoeften van de bevolking.  Zo opende in 2004 een Kleuterschool haar deuren.

Sociaal-economische en politieke situatie:

Guatemala heeft de grootste economie van Midden-Amerika, maar ook een van de hoogste niveaus van ongelijkheid, met armoede en kindersterftecijfers die tot de ergste van de regio behoren. 23% van de bevolking leeft in extreme armoede!

In de armste regio’s lijden kinderen aan ondervoeding en groeiachterstand. In landelijke gemeenschappen hebben jonge kinderen geen toegang tot basisgezondheidszorg, sanitaire voorzieningen noch drinkwater. Naast de problemen die het leven in extreme armoede met zich meebrengt, heeft klimaatverandering een grote invloed op het werk en de voedselvoorziening van gemeenschappen (droogte, overstromingen).

In 2023 veroorzaakten enkele politieke problemen in Guatemala de blokkade van straten in Guatemala City waardoor het moeilijk werd om levensmiddelen voor de kinderen te kopen. De Zusters waren moedig en zochten naar manieren om toch in de behoeften van de kinderen te voorzien die in alle veiligheid in onze Werelddorpen konden blijven, zij het tegen hoge kosten.

Beroepsopleidingen

In Guatemala bieden onze Werelddorpen onder andere de volgende beroepsopleidingen aan: mechanica, informatica en installatie van computers, opleiding tot elektricien, timmerwerk, lassen, boekhouding, modeontwerp, kantoor en auto-onderhoud.

In 2023 werden de volgende nieuwe cursussen aan het curriculum toegevoegd als antwoord op de vraag naar deze vormingen op de arbeidsmarkt: bureautechnologie (Word, Excel en Power Point) en Engels.

Onze projecten in Guatemala

Armoede-indicatoren

0
%
van de bevolking leeft onder de armoedegrens
0
%
van de bevolking lijdt aan matige tot ernstige ondervoeding
<
0
%
van de meisjes zijn getrouwd voor hun 18de verjaardag
<
0
%
van de jongeren hebben een diploma lager middelbaar onderwijs

Onze Werelddorpen in 2023

0
leerlingen
0
nieuwe leerlingen
0
afgestudeerden

Enkele foto’s

Nieuws van de projecten in Guatemala